Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem

Pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynem doskonale nadają się na obiad jako dodatek do np kurczaka, na którego przepis najdziesz tutaj lub tutajczy danie samo w sobie. Można je podawać z domowym sosem czosnkowym i wtedy według mnie nic więcej im już nie potrzeba.

Składniki:

  • ziemniaki
  • sól
  • rozmaryn – może być świeży lub suszony
  • czosnek
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj szczoteczką, nie obieraj
  • pokrój je w ósemki, w łódeczki
  • przełóż je do miski
  • posyp solą, dodaj rozmaryn i zmiażdżony ząbek czosnku, polej oliwą
  • wymieszaj ziemniaki dokładnie w oliwie i przyprawach
  • piecz przez ok 40 minut w 180 stopniach

Mogą być dodatkiem do mięsa albo daniem same   w sobie. Warto do nich zrobić sos czosnkowy.

Smacznego!

photofacefun_com_1505487679

16 komentarzy Dodaj własny

  1. Nie ma to jak ziemniaki, uwielbiam w każdej postaci 😀

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Ja także 🙂 Pozdrawiam!

      Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s