Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem to postne danie pochodzące z Wielkopolski. Składa się ono z ugotowanych  w mundurkach ziemniaków ( pyr w gwarze wielkopolskiej) oraz odpowiednio przygotowanego twarogu. Danie powstało prawdopodobnie w XIX wieku gdy to popularne stały się ziemniaki. Jest to bardzo proste i smaczne danie.  Kiedyś jadano je głównie w piątki. Teraz stało się, obok rogala Świętomarcińskiego, symbolem wielkopolskiej kuchni.

Składniki:

  • pyry ( ziemniaki)
  • twaróg tłusty
  • szczypiorek
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • olej / masło do okraszenia pyry

Przygotowanie:

  • dokładnie wyszorowane ziemniaki ugotuj w łupinach do miękkości, pamiętaj, że gotujesz je w całości więc czas gotowania będzie dłuższy
  • ugotowane ziemniaki odparuj
  • twaróg rozgnieć widelcem, dodaj sól i pieprz do smaku, następnie dorzuć posiekany szczypiorek oraz dodaj śmietanę, nie dodawaj jej za dużo, twaróg ( gzik) ma być raczej suchy i zwarty niż pływający w śmietanie
  • na talerzu układaj połówki ziemniaków w łupinach, obok twaróg, możesz położyć płatki masła na gorącym ziemniaki lub lekko skropi je olejem, ale nie musisz

Smacznego!

photofacefun_com_1505751884

 

14 komentarzy Dodaj własny

  1. Zuza pisze:

    oj, fajnie 🙂 ale to nie są tradycyjne pyry z gzikiem 🙂 prawdziwe pyry gotuje się normalnie (nie w mundurkach) i ze śmietaną UHT, czyli ok. 30% (chyba, że trafi się na chudszą, ale zawsze słodką :)). A gdzie cebula? 🙂 Oprócz szczypioru, soli i pieprzu do twarogu dodaje się cebulę. Gzik nie może być zbyt suchy.I cały jego sekret tkwi w dodaniu gorących ziemniaków do schłodzonego gzika 🙂

    Polubienie

  2. magducha88 pisze:

    u mnie klasyka w postne dni:)

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      U mnie nie tylko w postne 🙂 tak nam smakuje, że jemy je także w pozostałe dni

      Polubienie

  3. Di gotuje pisze:

    W moim domu to rzadkość. W końcu to podlasie…

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Babę ziemniaczaną mam zamiar zrobić niedługo a propos Podlasia

      Polubienie

  4. A ja muszę wreszcie zrobić 😀 Do Wielkopolski zawsze miałam daleko, bo ja z okolic Sandomierza, więc nawet nie słyszałam kiedyś o takim daniu, teraz z Łodzi mi trochę bliżej 😀

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Zapraszam do Poznania 11 listopada na święto Św. Marcina- rogale Świętomarcińskie są pyszne i warto ich w tym dniu spróbować

      Polubione przez 1 osoba

      1. Byliśmy w Poznaniu na majówce ostatnio i pewnie się jeszcze wybierzemy 🙂

        Polubienie

      2. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

        Mam nadzieję, że Poznań przywitał Was przyjaźnie, to bardzo sympatyczne miasto 🙂

        Polubione przez 1 osoba

      3. Średnie wrażenia mieliśmy z Kórnika, ale z samego Poznania jak najbardziej pozytywne 🙂

        Polubienie

      4. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

        Kórnik mały jest 😉 jak to kurnik 😛

        Polubione przez 1 osoba

      5. Ale kapcie są 😀

        Polubienie

      6. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

        Hahaha są 😀

        Polubione przez 1 osoba

      7. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

        jak są kapcie, są poślizgi 😉 jak w czasie dzieciństwa

        Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s