Dynia w occie czyli zatrzymujemy jesień w słoikach

Dynia w occie jest doskonała do mięs i kanapek. W związku z tym, że trwa na nią sezon, warto to wykorzystać i zrobić przetwory na zimę.

Swoją drogą wiedzieliście, że jest aż 20 gatunków dyni? Wśród nich są gatunki ozdobne. Pestki dyni są źródłem pełnowartościowych tłuszczów roślinnych.

Składniki:

  • dynia- w sumie dowolna ilość

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • garść goździków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 szklanek wody
  • 10 łyżek cukru

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli. Dynię umyłam , obrałam i pokroiłam na małe kawałki. Do garnka ze wrzącą wodą wrzuciłam dynię i podgotowałam minutę. Następnie wyjęłam ją cedzakiem i przełożyłam do miski. W drugim garnku zagotowałam składniki zalewy. Dynię przełożyłam do wyparzonych słoików. Zalałam zalewą. Mocno dokręciłam słoiki i odstawiłam je do wystygnięcia do góry dnem na ręczniku. Przykryłam słoiki ściereczką. Tak przygotowanej dyni nie pasteryzujemy.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub proszę posta i udostępnij go na facebooku. Dziękuję !

photofacefun_com_1504789432

6 komentarzy Dodaj własny

  1. Zuza pisze:

    jak byłam młoda zawsze lubiłam robić dynię w occie w kształcie kuleczek. Wykrawanie ich specjalną łyżeczką to była największa frajda 😀

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      o , fajny pomysł, taka mała łyżeczka okrągła?

      Polubienie

  2. s pisze:

    jeszcze się nie spotkałam z takim przepisem, ale może dlatego że mało jadam dyni.

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      ja też jadam rzadko dynię, ale przepis polecam, zupa wychodzi smaczna 🙂

      Polubienie

  3. Di gotuje pisze:

    Też robię, ale ciup inaczej.

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Widziałam Twój przepis, na pewno go wykorzystam

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s