Brownie z fasoli

Staram się unikać cukru w diecie, ale czasem najdzie mnie ochota na coś słodkiego. Staram się wtedy przygotowywać fit ciasta bądź desery. Dziś prezentuję Wam ciasto brownie w wersji fit.

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki słodzika, ja używam erytrytolu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • aromat
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 banan

Przygotowanie:

  • fasolę przełóż na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą
  • przełóż ją do miski
  • do miski dodaj resztę składników
  • zmiksuj wszystko na gładką masę
  • masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  • piecz w 180 stopniach przez 40 minut
  • możesz polać polewą czekoladową ( rozpuść po prostu ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej) lub posypać cukrem pudrem

Smacznego!

photofacefun_com_1505736747

 

 

16 komentarzy Dodaj własny

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Mila, a nie masz po nim problemów z brzuchem?

      Polubienie

      1. Nie, ale wiem co masz na myśli 😉 Kwestia ilości dziennie, a że ja za słodkim nie przepadam, więc problemu nie mam.

        Polubienie

      2. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

        Sporo osób mówi, że ma po nim problemy, w tym ja i tak naprawdę niewiele go mi potrzeba by był problem, dlatego przestawiłam się na erytrytol. Nie ma prawie kalorii i osoby, które cierpią na cukrzycę, mogą go używać. Pozdrawiam

        Polubienie

  1. Di gotuje pisze:

    Pysznie wygląda!

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      I tak samo smakuje 🙂 polecam

      Polubienie

  2. green goodies pisze:

    uwielbiam 🙂

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Ja także 🙂

      Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Polecam!

      Polubienie

  3. Ok, zrobione:)… to pyszne wyszło. A słyszałaś o brownies z kalafiora? Nigdy nie robiłam ale podobno robią furorę.

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Nie słyszałam, ale z kalafiora robiłam spód do pizzy, trzeba przyzwyczaić się do innego smaku

      Polubienie

  4. O, to tez ciekawe rozwiazanie. Musze poszukac w Mr Google 😀

    Polubione przez 1 osoba

  5. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

    Pizza na Spodzie z Kalafiora
    Składniki na spod na pizzę z kalafiora:
    1 mały kalafior
    1 jajko
    2 łyżki otrębów
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    Surowy kalafior zetrzyj na tarce lub zblenduj na małe cząsteczki. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Rozłóż ją równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 180C przez ok 15-20 minut do czasu, aż spód lekko stwardnieje. 
    Dodatkowo:
    sos pomidorowy do pizzy
    kilka plastrów sera żółtego
    1 cebula
    dowolna szynka
    kilka pomidorków
    Na delikatnie podpieczonym spodzie rozsmaruj sos do pizzy, ułóż pozostałe składniki i piecz jeszcze przez ok 15-20 minut, aż całość się zrumieni.

    DIETETYCZNA PIZZA, KTÓRĄ MOŻESZ JEŚĆ DO WOLI
    8/02/2016

    Od dzisiaj pizza jest legalna podczas diety! NIEMOŻLIWE?! A jednak… Wegetariańska, bezglutenowa, niskokaloryczna, wysokobiałkowa … czego chcieć więcej?

    PIZZA Z KALAFIORA
    Nie zrażajcie się, że z kalafiora, bo jest naprawdę pyszna!
    SKŁADNIKI: 
    Spód pizzy:
    – kalafior średniej wielkości,
    – jajko,
    – łyżka parmezanu,
    – przyprawy do smaku.
    Sos:
    – zmiksowane, obrane ze skórki pomidory,
    – sól,pieprz, czosnek, oregano (według uznania).
    Dodatki:
    – to co lubicie, u nas: rukola, kozi ser i pomidory.

    Przygotowanie:
    1. Kalafiora zmiksować (za pomocą blendera) tak, aby był sypki –  prawie jak mąka.
    2. Sparzyć go w garnku, z wrzącą wodą nalaną na około 5 cm przez ok. 10 minuty.
    3. Odcedzić na sitku, gniotąc łyżką tak, aby pozbyć się jak największej ilości wody.
    4. Poczekać aż ostygnie. Następnie zawinąć w ścierkę i mocno odsączyć z wody. Powtórzyć tyle razy ile kalafior będzie odsączony.
    5. Odsączonego kalafiora zmieszać z jajkiem, parmezanem i przyprawami. Ugnieść na ciasto i wyłożyć na
    papierze do pieczenia w kształcie pizzy. Grubość według Waszych preferencji, ale uważajcie, aby ciasto nie było zbyt cienkie, bo się nie odklei.
    6. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli zacznie się podpiekać to wyjąć, jeśli nie to jeszcze zostawić w piekarniku.
    7. Polać sosem, położyć dodatki i włożyć jeszcze na około 5 minut do piekarnika.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s