Baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana to potrawa, która wywodzi się z Białorusi. Jest do danie regionalne północno- wschodniej Polski. Znana jest także w innych regionach polski, ale tylko na wschodzie zwie się babą.

photofacefun_com_1507899609

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g boczku wędzonego lub świeżo wytopionych skwarek ze słoniny
  • 0,5 szklanki mąki pszennej, lub mniej jeśli ciasto będzie zwarte
  • 2 jaja
  • sól, pieprz,majeranek- po dwie łyżeczki
  • duża cebula
  • olej do smażenia
  • photofacefun_com_1507899555

Przygotowanie:

  • ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub posiekaj za pomocą miksera
  • do ziemniaków dodaj startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek lub skwarki, wymieszaj
  • małą keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej do niej masę
  • piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok godzinę, aż się zarumieni
  • najlepiej smakuje przestygnięta, pokrojona w plastry i obsmażona na rumiano na patelni, podawaj z ulubionymi dodatkami, ja podałam z sosem koperkowym domowej roboty

A jak lubicie potrawy z ziemniaków, zapraszam na Placki ziemniaczane z boczkiem

Smacznego!

photofacefun_com_1507899358

 

10 komentarzy Dodaj własny

  1. gin pisze:

    Mmm, wygląda niesamowicie kusząco 🙂

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Polecam!

      Polubienie

  2. Arek pisze:

    Przepis podobny, choć osobiście nie dodaję bułki tartej i trochę więcej cebuli. Podsmażona smakuje najlepiej :).

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Nie dodaję bułki, a mąkę 😉 ale zrozumiałam 🙂 Spróbuje Twojego sposobu następnym razem

      Polubienie

      1. Arek pisze:

        Ostatnio mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem :D. Muszę zrobić sobie wolne :).

        Polubienie

    2. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Zrozumiałam o co chodzi 😉 a odpocząć czasem trzeba

      Polubione przez 1 osoba

  3. Jeszcze nigdy nie robiłam, ale teraz jestem zmotywowana!

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Naprawdę polecam!

      Polubienie

  4. Ubóstwiam! Ja też nie dodaję bułki, ale z cebulką to jakoś nie przesadzam, dla mnie Twoje proporcje są bardzo ok 🙂

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Dziękuję, pozdrawiam serdeczeni!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s