Duszony schab w sosie własnym

Bardzo lubię schab duszony w sosie własnym. Robię go zawsze gdy mam schab, a schabowy jest mi nie po drodze.

photofacefun_com_1507209067

Składniki:

  • schab pokrojony na kotlety, ich ilość zależy od zapotrzebowania rodziny na obiad
  • cebula – ilość wg gustu, ja daję dużo cebuli
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • olej do smażenia
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • woda

Przygotowanie:

  • kotlety umyj, oprósz solą i pieprzem
  • rozgrzej olej na patelni i obsmaż kotlety na rumiano
  • gdy smażą się kotlety, posiekaj w piórka cebulę i dodaj na patelnię do rumianych kotletów
  • smaż wszystko razem jeszcze jakieś 5 minut
  • zalej mięso z cebula wodą, odrobinę ponad poziom mięsa
  • dodaj liść i ziele, sól, pieprz do smaku
  • duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa, czyli ok 40-50 minut
  • na koniec rozpuść dwie łyżki mąki z osobnym naczyniu z niewielką ilością wody ok. pół szklanki, wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek i dodaj na patelnię, gotuj jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu

Smacznego!

photofacefun_com_1507209169

4 komentarze Dodaj własny

  1. Teraz to mi smaka narobilas😊😊😉 pysznie wyglada.

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      To polecam zrobić na obiad 😀 albo wpaść do mnie na obiad 😉

      Polubione przez 1 osoba

  2. Smaczny obiadek 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Dziękuję

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s