Schab dojrzewający

Lubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim te parę dni, bo jego smak wynagradza poświęcony czas.

Składniki:
• schab wieprzowy ok 1,5 kg
• cukier 1/4 szklanki
• sól 1/2 szklanki
• czosnek 1 główka(obrać i posiekać) lub czosnek granulowany
• majeranek, słodka papryka,
• podkolanówki pończochowe 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Schab   umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są na nim błony, usuń je.

Mięso osusz, włóż do przygotowanego naczynia (miska, naczynie żaroodporne, plastikowy pojemnik, coś w co zmieści się cały kawałek mięsa), obtocz w cukrze i wstaw do lodówki na 16 godzin

Po tym czasie schab wyjmij, wylej wydzielony sok, umyj mięso, opłucz z całego  cukru, osusz.

Mięso znów umieść w naczyniu  i obtocz w soli. Wstaw do lodówki na 24 godziny.

Po upływie doby wyjmij z lodówki. Mięso umyj z soli, osusz, obtocz dokładnie w przyprawach i ponownie wstaw do lodówki na 24 godziny.

Po upływie wyznaczonego czasu mięso w przyprawach wyjmij  z lodówki i włóż do pończochowej podkolanówki.Zwiąż i powieś w pobliżu kaloryfera, w przewiewnym miejscu na 4 dni

Po tym czasie schab jest gotowy. Można go kroić w cieniutkie plasterki. Wędlinę przechowuj w lodówce.

Smacznego!

photofacefun_com_1508766238

14 Comments Add yours

  1. Elżbieta Janowska pisze:

    Wygląda przepyszne. Na pewno zrobię,bo uwielbiam wędliny robione w domu

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Polecam, można zrobić jeszcze w ten sposób polędwiczkę wieprzową

      Polubienie

  2. Anna pisze:

    W sklepach pasmateryjnych można kupić siatkę do wędlin. Taka rozciągająca się. Jest tania, 4zł za metr, i b.wygodna. Można zastąpić skarpetkę.

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      o super, nie widziałam, dziękuję!

      Polubienie

  3. To juz wyzsza szkola jazdy🤔🤔🤔

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      dasz radę 😉 tylko godzin pilnować trzeba 🙂 naprawdę polecam zrobić, jest pyszna

      Polubione przez 1 osoba

  4. Wspaniała domowa wędlina! 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Polecam!

      Polubienie

  5. Arek pisze:

    Ciekawy przepis. Trzeba będzie spróbować.

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Polecam, warto!

      Polubione przez 1 osoba

  6. Anna Jezowska pisze:

    Uwielbiam takie mięsko 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Polecam ten przepis 🙂

      Polubienie

  7. Może i mnie się uda takim sposobem.Dzięki za przepis.

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Przepis nie jest trudny, na pewno się uda!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s