Schab duszony w sosie z suszonych leśnych grzybów

W związku z tym, że dostałam trochę suszonych grzybów, postanowiłam wykorzystać je do przygotowania schabu duszonego w sosie z tychże. Sama nie zbieram grzybów, bo się zupełnie na tym nie znam, ale suszone przyjmuje chętnie w każdej ilości 😉

photofacefun_com_1510746135Składniki:

  • 2 garści suszonych grzybów
  • 4 surowe plastry schabu
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • olej do smażenia
  • 1/2 małego pojemnika śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, czerwona suszona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa – w przypadku gdy smak będzie zbyt mało intensywny

photofacefun_com_1510746091Przygotowanie:

  • grzyby zalej wodą w miseczce i zostaw na ok godzinę, do czasu aż grzyby będą miękkie, nie wylewaj wody po grzybach, wykorzystasz je do przepisu
  • mięso umyj i osusz
  • rozgrzej na patelni olej i obsmaż mięso na rumiano z każdej strony
  • w garnku na dnie połóż ziele angielskie, liść laurowy, na to połóż usmażone mięso
  • cebulę obierz i pokrój w dowolny, ulubiony sposób, obsmaż na patelni, na której wcześniej smażone było mięso, przełóż do garnka z mięsem
  • czosnek obierz, posiekaj, dodaj do garnka
  • zawartość garnka zalej wodą grzybów
  • dodaj do garnka grzyby
  • woda powinna lekko zakrywać wszystkie składniki w garnku
  • duś wszystko razem na małym ogniu około godziny
  • przed końcem duszenia, dopraw solą  i pieprzem ( ewentualnie kostką rosołową) do smaku
  • w osobnej misce wymieszaj śmietaną z mąką, a następnie zahartuj gorącym wywarem z mięsa, dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj, sos powinien ładnie zgęstnieć
  • gotuj wszystko razem jeszcze 2 minuty
  • możesz podawać z kaszą, pieczonymi ziemniaczkami, na które przepis znajdziesz tutaj i mizerią, na którą przepis znajdziesz tutaj


Grzyby i warzywa jesienne. Edycja 3.

Smacznego!

photofacefun_com_1510746045

7 komentarzy Dodaj własny

  1. Uwielbiam grzyby w każdej postaci, w lesie, świeże, suszone 🙂 A w obiedzie to już w ogóle bajka 🙂

    Polubienie

  2. Nevermore pisze:

    Grzybków ci u nas dostatek w tym roku, w przeciwieństwie do owców i warzyw, ale dajemy radę z … dyniami 😉

    Super schabik, to jest oto , co lubią skorpiony i lwy 😉

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Ja niestety nie znam się na grzybach i ich nie zbieram, a szkoda i chyba pora się nauczyć chodzić na grzyby

      Polubienie

  3. Nevermore pisze:

    My też nie chodzimy, bo jak już, to byśmy jakieś „Szatany” przynieśli hehehe. U nas to tak jest, że czym coś ładniejszego, to fajne, a z grzybami , to tak nie ma xD
    Mamy „fachowców” od tych spraw i jakoś od lat żyjemy 😉

    Grzybki są super, ale tak jak wspomniałem … fachowa rąsią musi być xD

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      to prawda, bo łatwo sobie zrobić krzywdę jak się nie zna na grzybach 🙂

      Polubienie

  4. Nevermore pisze:

    U nas to z grzybkami, jak polem minowym 😉
    Sami to byśmy pewnie „podli” po pierwszym, ale są fachowcy, którzy wiedzą co jest dobre 🙂
    A że jest to dobre, to potem w potrawach można przetestować, tak jak u Ciebie 🙂

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s