Kotlety mielone w sosie musztardowym

Na jednej z grup na fb podpatrzyłam przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym, postanowiłam spróbować jak smakują.

photofacefun_com_1511015888

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam z indyka)
  • 1 cebula
  • otręby ( dla osób nie na diecie – bułka tarta)
  • 1 jajo
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany 12% do zup
  • 3 łyżki musztardy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki orkiszowej ( możesz użyć pszennej)

photofacefun_com_1511015819Przygotowanie:

  • mięso przełóż do miski, wbij do niej jajo, dodaj otręby ( bułkę tartą), wyrób mięso dłońmi tak, żeby nie było zbyt rzadkie, dodaj sól, pieprz do smaku
  • cebulę pokrój z kostkę, czosnek posiekaj
  • na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj
  • formuj dłońmi kotlety, obtocz je w otrębach ( bułka tartej) i smaż na rumiano z obu stron
  • usmażone kotlety przełóż na drugą czystą patelnię
  • w garnku podgrzej wywar warzywny, w osobnej misce wymieszaj śmietanę z musztardą i łyżką mąki, następnie zahartuj tak powstały sos w misce gorącym wywarem, tak zahartowany sos dodaj do reszty wywaru, dokładnie wymieszaj
  • kotlety zalej sosem do połowy ich wysokości i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut
  • możesz podawać z ulubionymi dodatkami

Smacznego!

2 komentarze Dodaj własny

  1. Pankoszyk pisze:

    Ale piękne i smakowite 🙂

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Dziękuję 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s