Fit bigos

Mam niezbyt fajne wspomnienia związane z bigosem z czasów dzieciństwa, zawsze pełen był tłustego mięsa. Stąd też pomysł by zrobić odchudzony bigos.

photofacefun_com_1509370132

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 200 g wędzonego fileta z kurczaka
  • 200 g  świeżego fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 20 g suszonych grzybów
  • 10 suszonych śliwek
  •  3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  • grzyby namocz przez 3 godziny w wodzie, nie wylewaj wody z ich moczenia, dodasz ja do bigosu
  • kapustę odcedź, posiekaj, wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj pod przekryciem około 20 minut
  • na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę świeżą pierś z kurczaka, dodaj cebulkę pokrojoną w kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu pokrojony w kostkę wędzony filet z kurczaka
  • dodaj zawartość patelni do garnka z kapustą, wymieszaj
  • grzyby i śliwki pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do garnka, dolej wodę z grzybów, zamieszaj
  • dodaj sól, pieprz, majeranek oraz koncentrat pomidorowy
  • gotów pod przykryciem jeszcze godzinę

Smacznego!

photofacefun_com_1509370206

2 komentarze Dodaj własny

  1. Emilia pisze:

    Ja od zawsze wyciagałam kawałki mięsa z bigosu i odkładałam na bok talerza. W przypadku Twojego przepisu wreszcie nie musiałabym tego robić. Muszę spróbować! 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Polecam! nie trzeba uważać jak się je 😀

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s