12 tradycyjnych potraw wigilijnych

Dla tych, którzy pielęgnują tradycję, a także dla tych, u których nie zawsze jest 12 potraw na wieczerzy wigilijnej, dziś przedstawiam 12 potraw wigilijnych.

Święta Bożego Narodzenia to najpiękniejsze święta w tradycji chrześcijańskiej. Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiło się 12 potraw. Nieodłącznym elementem tego wieczoru, prócz wieczerzy, jest także łamanie się opłatkiem, śpiewanie kolęd, ubieranie choinki czy obdarowywanie się prezentami.

Dlaczego 12 dań? Bo na ostatniej wieczerzy było 12. apostołów.

A więc co powinno się znaleźć wśród tych 12 dań?

  1. zupa grzybowa
  2. barszcz w uszkami
  3. karp na różne sposoby
  4. kapusta z grzybami lub kapusta z grochem
  5. pierogi z kapustą i grzybami
  6. ryba po grecku
  7. śledź na różne sposoby
  8. makowiec
  9. kluski z makiem
  10. kutia
  11. sernik
  12. kompot z suszu

Każde z tych dań ma swoją symbolikę.

Karp 

jest potrawą, która króluje na wigilijnym stole. To właśnie tej rybie przypisuje się znaczenie symboliczne, religijne – ma ona symbolizować Chrystusa i odrodzone życie. Karpia łatwo przyrządzić i skonsumować. Łuski są duże i nieregularnie rozmieszczone, co oznacza, że bez problemów można je usunąć. Dodatkową zaletą karpiej łuski jest jej magiczne działanie, podobno łuska włożona do portfela ma zapewnić dostatek. Ości są grube i trudno je przeoczyć na widelcu, poza tym każdy karp ma ich tylko 99.

karp.jpg

zdjęcie z http://w-spodnicy. ofeminin.pl/Tekst/Przysmaki/534508,1,Karp-wigilijny–karp-wigilijny-przepis.html

Śledzie i inne ryby

Rybom przypisywane jest znaczenie religijne. Ryba od zawsze była symbolem chrześcijaństwa, a także chrztu i odradzania się życia. W symbolice ludowej ryby były symbolem płodności i rodzącego się życia, dlatego tak ważne jest, aby pojawiły się na wigilijnym stole. Zjedzenie ryby podczas wieczerzy wigilijnej ma dawać gwarancją zdrowia i dostatku.

Przepis na rybę po grecku znajdziesz tutaj

śledź.jpg

zdjęcie z http://www.se.pl/galerie/100443/195866/sledzie- wigilijne/

Makowiec i kluski z makiem

Ziarna zbóż i maku to składniki, które muszą się pojawić w wigilijnych potrawach, może być to kutia, makowiec albo kluski z makiem. Ziarna są symbolem dostatku i płodności, ale i czegoś więcej – przypisywano im życiodajną moc, symbolizowały także nieśmiertelność. Mak ma zwiastować spokojny sen i odrodzenie, a także łączność z zaświatami. Symbolika maku jest jednak jeszcze szersza.  W starożytności mak symbolizował płodność i urodzaj, dlatego też wczesnogreckie boginie nosiły na głowie wianki, uplecione z kwiatów maku. I z tych powodów mak od wieków jest składnikiem wigilijnych potraw.

kluski z makiem.jpg

zdjęcie z http://uigi.blox.pl/2011/12/wigilijne-kluski-z- makiem.html

Kutia ? miód i bakalie

Miód od zawsze uchodził za substancję magiczną, w której tkwią nadprzyrodzone moce. Miód to słodycz życia, ma symbolizować wszystko, co najlepsze, zapewniać radość i dostatek. Ma on symbolizować obfitość, szczęście i miłość. Orzechy miały natomiast dużo bardziej prozaiczne właściwości – miały chronić przed bólem zębów i ich wypadaniem. Przesąd ten najprawdopodobniej wynikał z faktu, że skorupki orzechów odznaczaj się dużą twardości i wytrzymałością.

kutia.jpg

zdjęcie z http://www.ofeminin.pl/przepisy/ kutia-wigilijna-przepis-na-kutie-wigilijna-s590988.html

Kapusta, groch i grzyby

Kapusta i grzyby wchodzą w skład wigilijnych potraw, należy wymienić wśród nich kapustę z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka z tym samym nadzieniem. Dawniej kapustę  kiszono w każdym polskim domu, uważano, że miała ona odrodzić życiodajną moc, która sprawia, że przyroda budzi się do życia na wiosnę. Kapusta z grochem miała ponadto chronić przed chorobami. Podobnym symbolem są grzyby, one również mają zapewniać szczęście oraz dostatek.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami znajdziesz tutaj

A tutaj znajdziesz przepis na drożdżowe, pieczone pierogi z kapustą i grzybami

photofacefun_com_1511537902.jpg

Barszcz

Czerwony barszczyk z uszkami to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. Nasi przodkowie wierzyli, że buraki zapewniają długowieczność i urodę. Tradycja głosi, że ten, kto spożywa buraki, nie dość, że doczeka sędziwego wieku, to jeszcze przez całe, długie życie będzie grzeszyć nieskazitelną urodą. W tych wierzeniach jest sporo prawdy. Barwniki występujące w burakach maja działanie przeciwnowotworowe. Buraki są też źródłem przeciwutleniaczy i witamin.

Przepis na barszcz znajdziesz tutaj

photofacefun_com_1511360036

Kompot z suszu

Od niedawna na wigilijnym stole goszczą pomarańczy i mandarynki. Dawniej pojawiały się na nim na suszone śliwki (bo odpędzały złe moce i zapewniały długowieczność), jabłka (symbol miłości, zdrowia, pokoju), gruszki (przedłużanie życia, przyciągnie pieniędzy). Oprócz nich na dworach cieszono się również suszonymi rodzynkami, figami, które miały dawać płodność, obfitość, oczyszczenie, długowieczność, a nawet nieśmiertelność. Dziś składniki te znajdziemy w kompocie z suszu.”

kompotz suszu

zdjęcie z http://www.mojegotowanie.pl/galeria/wigilijny-kompot-z-suszonych-owocow-najprostszy/wigilijny-kompot-z-suszonych-owocow- najprostszy-36054

źródło: http://obrazmojegoserca2.blog.onet.pl/2012/12/19/symbolika-wigilijnych-potraw/

A na Twoim stole ile zagości potraw w tym roku?

 

6 Comments Add yours

  1. magducha88 pisze:

    12 potraw ma trochę inną symbolikę 🙂 na szlacheckich stołach na Wigilii było 12 potraw rybnych i tak zostało przyjęte na cały kraj w 20 wieku. Wcześniej na stole wigilijnym obowiązkowo musiała być nieparzysta liczba potraw, u chłopów 5, potem 7, 9, 11, 13… A szlachta traktowała 12 potraw rybnych jako jedną kategorię – danie z ryb. I mogła jeść ile wlezie 🙂
    Karp na naszych stołach pojawił się dopiero w PRL-u, wcześniej rządziły szczupaki i sandacze. A karp,. tani, masowo hodowany, także on magicznych właściwości nie ma 😉 Mi osobiście nie smakuje nic a nic 😉
    U mnie na stole jest barszcz z uszkami, śleżyki, ryba po grecku, śledzie, sałatki, kompot, masa makowa z ciasteczkami, poza barszczem nie ma nic na ciepło:)

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      O fajnie, że odniosłaś się do 12 potraw, dziękuję, wiedzy nigdy za wiele. A co do karpia…także za nim nie przepadam. Za to z nietypowych potraw na stole wigilijnym u mnie jest domowe sushi 😉

      Polubienie

  2. Johnk569 pisze:

    I was very pleased to discover this website. I wanted to thank you for your time for this fantastic read!! deddcekedadk

    Polubienie

  3. Johnd71 pisze:

    I have read several good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to make such a magnificent informative web site. dkbadkdcbage

    Polubienie

  4. Smitha424 pisze:

    You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it! ddadcckebgdcdcee

    Polubienie

  5. mm pisze:

    Sernik i makowiec absolutnie nie można uznać za danie wigilijne! Dania wigilijne to w naszej tradycji dania postne.Do ich przygotowania nie używano nie tylko mięsa, ale też np. masła. Jedynie tłuszcze roślinne.Najczęściej był to olej rzepakowy wyciskany na ciepło, bądź zimno.U mnie w domu trzymamy się tej tradycji, choć nawet kościół pozwala od niej odejść…Jednak w tym jednym dniu roku dlamnie mojej rodziny tradycja jest w cenie :)Sernik i makowiec świąteczny jak najbardziej u mnie jest, ale dopiero w 1 dzień świąt. PS. Twoje przepisy wyglądają smakowicie. Pozdrawiam 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s