Karkówka na ostro

Lubisz karkówkę? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis.

photofacefun_com_1513338183.jpg

Składniki ( 4 porcje):

  • 4 kotlety z karkówki
  • 6 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki pasty chilli sambal olelek ( do kupienia na przykład w tesco lub piotrze i pawle)
  • olej do smażenia
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. mięso umyj i osusz, przełóż do miski
  2. w drugiej misce połącz ketchup, ocet i pastę chilli, dokładnie  wymieszaj
  3. przełóż tę marynatę do miski z mięsem i dokładnie wytaptaj 😉 mięso w niej, uważaj na oczy jeśli robisz to rękoma, żeby ich nie potrzeć z tą ostrą marynatą, bo będzie piekło, oj będzie ( jeśli już udało Ci się wetrzeć ostrą pastę w oko to na pieczenie nie woda! woda tylko pogarsza sprawę, użyj mleka)
  4. miskę z mięsem i marynatą odstaw do lodówki na dobę
  5. po tym czasie miskę wyjmij z lodówki, na patelni podgrzej olej i usmaż kotlety na rumiano z każdej strony, a następnie, nie zdejmując ich z patelni, zalej wodą do poziomu mięsa i duś pod przykryciem ok godzinę ma małym ogniu, żeby mięso stało się miękkie
  6. pod koniec duszenia, w kubku wymieszaj mąkę z jogurtem i dodaj gorącego sosu z patelni by zahartować zawartość kubka, aby na patelni jogurt nam się nie zważył, dodaj tak przygotowany sos na patelnię i wymieszaj, sos na patelni ładnie zgęstnieje
  7. gotowe

Mój inny przepis na karkówkę znajdziesz tutaj

photofacefun_com_1513338124

Smacznego!

3 komentarze Dodaj własny

  1. magducha88 pisze:

    w sam raz pod mój gust 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Polecam !

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s