Kluski śląskie

Nauczyłam się je robić niedawno i pokochałam je miłością bezwarunkową.

photofacefun_com_1511728590Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajo
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Przygotowanie:

  • ziemniaki obierz i wstaw do ugotowania, ugotowane przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz
  • przełóż je  do miski u uciśnij, 1/4 ziemniaków wyjmij, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dokładam wyjętą uprzednio część ziemniak
  • wbijam jajko, posól do smaku (ok. 1 łyżeczki)
  • z tak wyrobionego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i palcem zrób wgłębienie

photofacefun_com_1511728492

  • kluski wrzucaj do wrzącej, osolonej wody,  mieszaj żeby nie przykleiły się do dna
  • gdy kluski wypłyną na wierzch gotuj około 2 minut

photofacefun_com_1511728541

Smacznego!

6 komentarzy Dodaj własny

  1. Też po tym jak pierwszy raz je zrobiłam to je pokochałam 🙂 Tylko że ja nie dodaję jajka 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      ja czasem także go nie dodaję 🙂

      Polubienie

  2. W prawdzie sama nigdy nie robiłam, ale tak czy siak, kluski śląskie uwielbiam 😍😊

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s