Gyros ze schabu moczonego w mleku

Dotąd robiłam gyros z karkówki ( przepis na niego znajdziesz tutaj ), ale tym razem postanowiłam zrobić go ze schabu. Aby nadać mięsu kruchości, moczyłam je przez dobę w mleku.

photofacefun_com_1510931469Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
  • mleko

Przygotowanie:

  1. mięso pokrój w kotlety i mocz w mleku przez dobę
  2. po tym czasie wyjmij mięso z mleka, opłucz, osusz
  3. pokrój mięso w cienkie paski i przełóż do miski
  4. w drugiej misce wymieszaj olej z przyprawą gyros, a następnie wlej mieszankę do miski z mięsem
  5. mięso dokładnie wymieszaj w oleju z przyprawą
  6. odstaw do lodówki na około 4 godziny
  7. po tym czasie odsącz mięso z oleju na sitku i smaż do pożądanego stopnia zarumienienia na suchej patelni
  8. podawaj z ulubionymi dodatkami

Smacznego!

3 komentarze Dodaj własny

  1. Ze schabu jeszcze nie robiłam, pycha 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Polecam! a z czego dotąd robiłaś?

      Polubione przez 1 osoba

      1. Zazwyczaj z mięsa drobiowego 🙂

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s