Frytki smażone na smalcu

Smażyliście kiedyś frytki na smalcu? Jeśli nie to koniecznie wypróbujcie tę metodę, a jeszcze w połączeniu z metodą wolnego smażenia frytek którą znajdziecie tutaj , nie będziecie zawiedzeni. Frytki są super chrupiące i pyszne. Nie muszę chyba dodawać, że najlepiej smażyć na własnoręcznie zrobionym smalczyku.

photofacefun_com_1512577194

Składniki:

  • ziemniaki
  • domowy smalec, potrzeba go dużo, tak aby po stopieniu w garnku nim wypełnionym dało się usmażyć frytki

Przygotowanie:

  1. ziemniaki umyć, obrać, pokroić we frytki
  2. smalec rozgrzać
  3. włożyć frytki
  4. smażyć do ulubionego poziomu zarumienienia
  5. wyjąć je z tłuszczu do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu, posolić
  6. przełożyć na talerz do jedzenia
  7. gotowe!

photofacefun_com_1513344715.jpg

Smacznego!

2 komentarze Dodaj własny

  1. tosiaq pisze:

    Nie wiem, czy skusiłabym się na frytki ze smalcu 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      A jakie masz obawy do takiej formy ich przygotowania?

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s