Bitki wołowe z kluskami śląskimi i buraczkami

photofacefun_com_1512577565

Wołowina to mięso, które wymaga cierpliwości. Dziś zapraszam na bitki wołowe z kluskami śląskimi ( przepis na nie znajdziesz tutaj) oraz buraczkami.

Składniki:

  • 2 kotlety w udźca wołowego porządnie rozbite
  • 3 listki laurowe i 3 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól do smaku

na zasmażkę:

  • masło i mąka pszenna

photofacefun_com_1512577370

Przygotowanie:

  • mięso popieprz, nie sól teraz, bo będzie twarde, solić będziesz przed końcem gotowania
  • na patelni obsmaż kotlety na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony, następnie usmaż na rumiano posiekaną w kostkę cebulę
  • przełóż do garnka, dodaj ziele i liście laurowe, zalej wodą niewiele ponad poziom mięsa
  • duś na małym ogniu pod przykryciem ok 3 godziny
  • na ok 15 min przed końcem dodaj do garnka zasmażkę zrobioną z rozpuszczonego masła na patelni oraz z łyżeczki mąki razem zasmażonej
  • gotowe!
  • moje inne dania z wołowiny znajdziesz tutaj

photofacefun_com_1512577670

Smacznego!

4 komentarze Dodaj własny

  1. Zuza pisze:

    pysznie i soczyście ❤

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      :*

      Polubienie

  2. Annn pisze:

    Bardzo apetyczne, aż ślinka cieknie. Ja bym dla urozmaicenia podała z sosem grzybowym, bardzo dobrze pasuje do klusek śląskich. Ostatnio ugotowałam na koncentracie grzybowej Krakus i wyszedł bardzo dobry. Dzięki za przepis!

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Fajny pomysł z tym sosem grzybowym, wczoraj robiłam pyzy drożdżowe z takowym sosem. Pozdrawiam!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s