Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow to na pewno danie, które wymaga dobrego mięsa i czasu, ale warto je zrobić, bo jest bardzo smaczne.

Składniki ( 2 porcje):

  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 4 ogórki kiszone
  • sól, pieprz

photofacefun_com_1514369194

Przygotowanie:

  1. Cebule pokrój w piórka, posól i zeszklij na łyżce oliwy w średniej wielkości garnku. Pieczarki pokrój  w kostkę, dołóż do garnka, zamieszaj i jeszcze chwilę podsmaż.
  2. Mięso oczyść z błon, pokrój w cienkie paski i szybko obsmaż (aż zmieni kolor na szary) na łyżce oliwy na dużej patelni. Posól i przełóż do garnka z warzywami.
  3. Mięso z warzywami zalej wodą, lekko ponad poziom mięsa i warzyw. Dopraw pieprzem i mieloną papryką (słodką i ostrą). Zagotuj i duś na małym ogniu do miękkości mięsa (w przypadku polędwicy mięso będzie od razu miękkie).
  4. Ogórki pokrój z kostkę i dodaj do garnka w pozostałymi składnikami, zamieszaj.
  5. W razie potrzeby Stroganowa można zagęścić mąką i masłem w formie zasmażki. W tym celu należy rozpuścić na patelni  łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek, po czym dodać do potrawy, wymieszać i zagotować.

Inne moje przepisy na dania główne znajdziesz TUTAJ

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s