Wołowina po wietnamsku na ostro

Od czasu do czasu warto skusić się na mięso wołowe. Bardzo lubię je w azjatyckim wydaniu. Dziś podam wołowinę po wietnamsku na ostro (przepis autorski)

photofacefun_com_1513017868

Składniki:

  • 300 g wołowiny z udźca
  • 8 suszonych grzybków mung
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • olej do smażenia
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 posiekana w kostkę cebula
  • 6 łyżek mleczka koksowego
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych bez soli
  • sos sojowy 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. mięso umyj i pokrój w cienkie paski, olej rozgrzej w woku i wrzuć mięso, smaż na dużym ogniu, cały czas mieszając, gdy białko w mięsie się zetnie, dodaj cebulę i czosnek, zamieszaj
  2. grzybki mung zalej wrzątkiem i mocz przez 5 minut, następnie wyjmij z wody i posiekaj
  3. do woka dodaj przyprawy oraz sos sojowy, wymieszaj
  4. następnie dodaj do woka mleczko kokosowe i posiekane grzyby mung, zamieszaj
  5. smaż wszystko razem jeszcze chwilę, a na koniec dodaj uprażone orzeszki ziemne
  6. podawaj z makaronem ryżowym lub z ryżem
  7. moje inne przepisy na wołowinę znajdziesz tutaj

photofacefun_com_1513017948

Smacznego!

3 komentarze Dodaj własny

  1. Zuza pisze:

    zapowiada się smakowicie 🙂

    Polubienie

  2. Ja zazwyczaj do dań orientalnych wykorzystuję kurczaka, wołowinę sporadycznie 🙂

    Polubione przez 1 osoba

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Kurczak jest przyjaźniejszy w przygotowaniu, pozdrawiam!

      Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s