Pierogi ruskie

Uwielbiam te pierogi! Gdyby jeszcze szybciej je się robiło, to bym mogła je jeść codziennie.

photofacefun_com_1513448762

Składniki ( na około 70 sztuk)

  • podwójna porcja ciasta na pierogi, na które znajdziesz przepis  tutaj
  • 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 cebula i 2 łyżki masła lub smalcu do podsmażenia
photofacefun_com_1513448875

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto na pierogi z podwójnej ilości składników.
  2. Farsz:
    – ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka, dodaj sól, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj  przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedź, włóż z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłucz dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudź, odparuj.
    – ser pokrusz, rozgnieć widelcem lub praską. Wymieszaj z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem, a także majerankiem. Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle lub smalcu, dodaj do nadzienia, wymieszaj wszystko razem.
  3. Szklanką lub specjalną pierogwonicą wycinaj kółka z ciasta, na środek nakładaj po porcji farszu – tyle ile się zmieści. Składaj ciasto na pół i zlepiaj dokładnie brzegi, uważaj aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układaj na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykryj ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły.
  4. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju, oliwy lub masła i jak będzie mocno wrzała, włóż pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze przez około 1,5 minuty. Pierogi wyławiaj łyżką cedzakową i układaj na talerzach.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

photofacefun_com_1513448831

Smacznego!

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Mam podobnie- pierogi ruskie mogłabym jeść codziennie! 😉

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s