Gulasz wołowy

Wołowina to mięso, które sobie cenię, wymaga ono sporo cierpliwości i czasu, aby odpowiednio je przyrządzić. Dziś zapraszam Cię na gulasz z wołowiny.

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany 18% do zup
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka w proszku – do smaku
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • kostka rosołowa – opcjonalnie

photofacefun_com_1511274301.jpg

Przygotowanie:

  • na patelni rozgrzej olej i przełóż na nią pokrojone w kostkę mięso, a następni obsmaż je na rumiano
  • w garnku na dno połóż 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe, na nie przełóż usmażone mięso
  • cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni, na której uprzednio smażone było mięso
  • cebulę przełóż do garnka z mięsem
  • zalej wszystko wodą niedużo ponad poziom mięsa, duś pod przykryciem na małym ogniu 3 godziny
  • na pół godziny przed końcem duszenia, dodaj przyprawy do smaku, jeśli wolisz intensywniejszy smak, możesz dodać kostkę rosołową
  • w małej misce połącz mąkę ze śmietaną, a następnie zahartuj gorącym wywarem z garnka, tak przygotowany płyn dolej do mięsa i wymieszaj
  • gotuj wszystko razem do zgęstnienia sosu
  • podawaj z ulubionymi dodatkami, np z Proste placki ziemniaczane 

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s