Sałatka caprese

Słynna włoska sałatka z pomidorów, mozzarelli i bazylii.Sałatka w kolorze włoskiej flagi 🙂 Insalata Caprese, z pokrojonych w plastry i ułożonych na przemian pomidorów oraz mozzarelli, skropionych oliwą i posypanych bazylią.

Składniki ( 2 porcje):

  • 2 pomidory
  • 2 kulki mozzarelli (125 g)
  • kilkanaście liści bazylii
  • szczypta suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • oliwki do dekoracji

photofacefun_com_1514750271

Przygotowanie:

  1. Pomidory pokrój na plasterki. Mozzarellę wyjmij z zalewy i pokrój na  plasterki. Ułóż pomidory na półmisku na przemian z mozzarellą.
  2. Sałatkę dopraw świeżo zmielonym pieprzem i polek 2 łyżkami oliwy z pierwszego tłoczenia zblendowanymi z bazylią. Solą dopraw przed samym podaniem.Udekoruj połówkami czarnych oliwek.

photofacefun_com_1514750326

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s