Gulasz ze schabu

Schab jest drugim pod drobiu mięsem, które lubię przyrządzać.

Składniki ( 3 porcje):

  • schab 500 g
  • pół opakowania mrożonej włoszczyzny
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • 3 łyżki dobrej jakości ketchupu, możesz dać zwykły, ale czy naprawdę chcesz jeść chemię?
  • olej do smażenia
  • masło i mąka pszenna do zasmażki
  • sól , pieprz do smaku, ewentualnie ulubione przyprawy

photofacefun_com_1515582996

Przygotowanie:

  1. mięso umyj i pokrój z cienkie paski
  2. na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż na rumiano mięso, a następnie przełóż je do garnka, dodaj ziele i liść laurowy – po 3 sztuki, zalej wodą niewiele ponad poziom mięsa
  3. do garnka dodaj włoszczyznę
  4. gotuj na małym ogniu pod przykryciem około godzinę
  5. na końcu przygotuj na patelni zasmażkę : łyżkę masła roztop, dodaj łyżkę mąki, wymieszaj na gładką masę, dodaj wywar z garnka, w którym gotuje się mięso, wymieszaj dokładnie, możesz użyć trzepaczki, nie może być grudek, tak przygotowaną mieszankę dodaj do garnka z mięsem i zamieszaj
  6. gotuj jeszcze przez 5 minut wszystko razem
  7. podawaj z Kluski śląskie oraz Sałatka z ogórka kiszonego

photofacefun_com_1515582932

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s