Karkówka duszona w sosie łwasnym

Proponowałam już Wam karkówkę na ostro ( przepis na nią znajdziesz tutaj) , a także gyros z karkówki ( przepis na niego znajdziesz tutaj). Dziś proponuję Wam duszona karkówkę w sosie własnym.

photofacefun_com_1517139785.jpg

Składniki ( 4 porcje):

  • 4 kotlety z karkówki o grubości około 1 cm
  • przyprawa do karkówki 1 opakowanie
  • 1 duża cebula
  • ziele angielskie i liść laurowy po 3 sztuki
  • olej do smażenia
  • masło i mąka do zasmażki
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

  1. mięso umyj, przełóż do miski, posyp je przyprawą do karkówki, wymieszaj dokładnie z nią mięso i odstaw na godzinę do lodówki
  2. po godzinie wyjmij mięso z lodówki
  3. na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso na rumiano z obu stron, przełóż do garnka
  4. cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż chwilę na tej samej patelni co mięso, przełóż  do garnka
  5. dodaj do garnka ziele angielskie i liść laurowy, zalej wszystko wodą do poziomu mięsa, przykryj garnek przykrywką i duś na małym ogniu przez godzinę
  6. na krótko przez upływem godziny, dodaj do garnka przecier pomidorowy, ewentualnie dopraw wszystko solą bądź pieprzem, a następnie przygotuj zasmażkę i dodaj ją do garnka
  7. dokładnie wszystko wymieszaj, żeby nie zrobiły się grudki z zasmażki
  8. duś wszystko razem jeszcze minutę
  9. gotowe

Propozycja podania:

photofacefun_com_1517139616.jpg

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s