Filet z kurczaka z makaronem noodle i grzybkami mung czyli mój obiad w pudełku do pracy

Jest to obiad, który przygotowuje się szybko i doskonale nadaje się do pracy, gdzie wystarczy go lekko podgrzać w mikrofali.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Składniki:

  • garść grzybków mung
  • połowa piersi z kurczaka
  • porcja makaronu noodle
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • na sos: 6 łyżek sosu sojowego, 6 łyżek wody, łyżka cukry trzcinowego ( może być też miód), sok z połowy cytryny, łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. grzybki zalej wodą i odstaw na 10 minut
  2. w tym czasie umyj mięso, pokój je z kostkę, przełóż do miski, lekko posól i popieprz, dodaj mąkę ziemniaczaną o obtocz w niej kawałki mięsa
  3. w woku/ na patelni rozgrzej olej
  4. wstaw wodę na makaron
  5. do woka/ na patelnię wrzuć mięso i obsmaż na lekko rumiano
  6. grzybki odlej z wody, posiekaj i dodaj do mięsa, wymieszaj wszystko razem i smaż dalej
  7. w słoiku umieść wszystkie składniki sosu, zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj, żeby składniki sosu się wymieszały, dodaj sos do mięsa i grzybków, wymieszaj
  8. makaron przygotuj zgodnie w instrukcją na opakowaniu, dodaj do mięsa z dodatkami, wymieszaj
  9. gotowe!

Na moje inne dania orientalne znajdziesz przepisu w linkach poniżej:

Domowy „chińczyk”

Kurczak na ostro z ananasem i makaronem ryżowym

Kurczak w curry z mleczkiem kokosowym oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi

Wołowina po wietnamsku na ostro

Smacznego!

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s