Jaja na bekonie z bagietką z czosnkowym masełkiem domowej roboty

Składniki na jaja i bekon ( 1 porcja = 2 jaja i 2 plastry bekonu)

  • jaja
  • cienko pokrojony wędzony boczek

Składniki na domowe masło czosnkowe:

  • 600 g tłustej śmietany 30%, najlepiej bez zbędnych dodatków w temp ok 17 stopni Celsjusza
  • 4 ząbki czosnku
  • przybory do ubicia masła:
    – misker
    – 0,5 l zimnej wody
    – duża miska
    -sito

Przygotowanie jaj i bekonu:

  1. patelnię rozgrzej i połóż na niej boczek, nie dodawaj tłuszczu, wytopi się z boczku
  2. po osiągnięciu pożądanego stopnia wysmażenia boczku, przełóż go na talerz
  3. na tej samej patelni usmaż jajka sadzone, a następnie przełóż je na wcześniej przygotowany boczek

Przygotowanie masła:

  1. śmietanę wlej do pojemnika, w którym będziesz ubijać masło
  2. włącz urządzenie na maksymalne obroty i ubijaj przez ok 5 minut
  3. śmietana w trakcie ubijania zmienia konsystencję od płynnej poprzez bitą śmietanę, aż do uzyskania maślanki – płyn z oddzielonymi wyraźnie grudkami żółtego tłuszczu czyli masła
  4. zakończ ubijanie
  5. teraz oddzielamy masło od maślanki:
    -w dużej misce umieść sito i przełóż na nie masło, odsączając maślankę
    -maślankę przelej do pojemnika np. słoika – możesz ją później wypić lub zrobić z jej dodatkiem koktajl czy naleśniki
    – ma ona rzadszą konsystencję, niż kupiona w sklepie a co za tym idzie nie nadaje się do wszystkich przepisów z użyciem maślanki
  6. teraz kolej na płukanie masła:
    – odsączone masło zbierz z sita formując zwartą bryłę
    – przełóż otrzymaną bryłę do miski z zimną wodą
    – poprzez ugniatanie ręką lub łyżką wypłucz z masła resztki maślanki – pozostałości maślanki mogą źle wpływać na smak i trwałość wyrobu
    – wymieniaj wodę w misce i powtarzaj czynność do momentu, w którym woda pozostanie czysta
  7. teraz nadajemy masłu czosnkowy smak- dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek  wymieszaj z masełkiem, aczkolwiek jeśli lubisz masła z innymi dodatkami możesz je teraz dodać, równie dobrze możesz nie dodawać nic i pozostać przy zwykłym domowym masełku

photofacefun_com_1519558278.jpg

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s