Bitki cielęce w sosie własnym

Danie niesamowicie łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

 

photofacefun_com_1527594187

Składniki

  • 0,5 kg cielęciny najlepiej polędwicy
  • 1 duża cebula
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • olej
  • sól, pieprz (ziarna), ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 łyżka mąki

photofacefun_com_1527594465.jpg

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na kotlety grubości mniej więcej 1 cm i lekko rozbijamy. Nie solimy!
  2. Na bardzo rozgrzanej patelni z olejem smażymy je z obu stron tylko do uzyskania bladego koloru.
  3. Przekładamy podsmażone mięso do garnka.
  4. Podsmażamy na tej samej patelni na tłuszczu z mięsa cebulę pokrojoną w piórka.
  5. Dodajemy do mięsa w garnku razem z tłuszczem ze smażenia.
  6. Zalewamy bulionem z kostki tak by przykryć mięso i dodajemy przyprawy do smaku sól, pieprz, 1 liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.
  7. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości.
  8. Łyżkę mąki wsypujemy do połowy szklanki wody i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek, następnie dodajemy do garnka i mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje,

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s