Pizzowy warkocz z salami i serem

Przepis zaczerpnięty z tego bloga.

Składniki

Ciasto na pizzę:
  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant- ja wolę używać świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki oliwy
Możliwe dodatki, które ja lubię:
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, ja używam pasaty z biedronki w szklanej butelce
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 100 g salami
  • 150 g tartej żółtej mozzarelli
  • kilka oliwek
  • bazylia

Przygotowanie

Ciasto:
  • Świeże drożdże należy ogrzać w temperaturze pokojowej. Następnie rozkruszyć, włożyć do garnuszka, dodać 60 ml ciepłej wody oraz cukier i wymieszać. Potem dodać 2 łyżki mąki (z podanej w składnikach ilości), wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać do dużej miski, aczkolwiek ja nie zawsze ją przesiewam, ale taka przesiana jest lepsza, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży i resztę ciepłej wody, cały czas zagarniając mąkę do środka i delikatnie mieszając składniki. Pod koniec dodać oliwę. Połączyć.
  • Wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Następnie:
  • Po wyrośnięciu ciasta należy wyłożyć je na stolnicę i krótko zagnieść formując gładką kulę. Rozwałkować ją na duży prostokąt i potem ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia. Ponacinać boki pozostawiając ok. 10 cm środka
  • Na środkowej części rozsmarować sos pomidorowy. Posypać 3 łyżkami startego sera, ułożyć  salami i posypać  startym serem. Dodać przekrojone oliwki i posypać oregano. Zawinąć wycięte paski na nadzienie, zakładając jeden pasek na drugi, na tzw. zakładkę.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez ok. 20 – 25 minut. Posypać posiekaną bazylią i po lekkim przestudzeniu pokroić na porcje.

photofacefun_com_1527594681photofacefun_com_1527594626

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s