Podudzia z kurczaka po marokańsku

Inspiracją był przepis z Kwestii Smaku 🙂

Składniki:

  • 500 g podudzi kurczaka
  • olej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 70 g zielonych i drylowanych oliwek
  • sok z 1/4 cytryny

photofacefun_com_1529424783

Przygotowanie:

  1. w wysokim naczyniu rozgrzać olej i obsmażyć na nim kurczaka z obu stron
  2. dodać posiekaną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
  3. doprawić solą i pieprzem i chwilę smażyć
  4. wlać 1 szklankę wrzącej wody i dodać przyprawy, wymieszać
  5. przykryć i dusić na małym ogniu przez około pół godziny
  6. odkryć, dodać oliwki i sok z cytryny
  7.  mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, a następnie dodać 2 łyżki sosu z patelni, wymieszać, następnie przelać do potrawy i wszystko wymieszać
  8. gotować bez przykrycia przez kwadrans, aż mięso zmięknie, a sos się zagęści

photofacefun_com_1529424831

Moje inne przepisy na dania z drobiu znajdziesz tutaj

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s