Filet z kurczaka z kuminem

Składniki ( 4 porcje):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 1 łyżeczka czerwonej suszonej papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki ostrej suszonej papryki
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • łyżka posiekanego koperku

photofacefun_com_1531060498

Przygotowanie:

  1. mięso umyj, oczyść z błon, pokrój na sporą kostkę, przełóż do miski, dodaj przyprawy + sól i pieprz oraz łyżkę oleju, wymieszaj, odstaw na bok
  2. pieczarki umyj, cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie razem posiekaj na bardzo drobno
  3. na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekane pieczarki i cebulę, posól, popieprz i podsmaż
  4. rozgrzej drugą patelnię i przełóż na nią mięso, zmniejsz ogień i obsmaż mięso z każdej strony
  5. następnie dodaj do niego uprzednio podsmażone pieczarki z cebulą, a następnie zalej szklanką wody i duś na mały ogniu ok 10 minut
  6. dodaj następnie śmietankę, wymieszaj, dorzuć koperek, wymieszaj i gotowe!

Jeśli lubisz drób, to koniecznie zajrzyj tutaj : Dania z drobiu – znajdziesz tu moje inne przepisy na to mięso. Zapraszam!

 

photofacefun_com_1531060563

 

4 komentarze Dodaj własny

  1. Kamila Chmiel pisze:

    Prosto i pysznie! A jak pięknie podane! 🙂 Uwielbiam takie przepisy 🙂 Pozdrawiam!

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Dziękuję i pozdrawiam!

      Polubienie

  2. Nevermore pisze:

    Pyszny kurczak, no i jeszcze z tymi dodatkami na zdjęciu, to Niebo 😀
    Szkoda, że na portalu na ‚S’ nie ma tego przepisu 😉

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Dziękuję 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s