Zupa Minestrone

Zupa Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Jest zdrowa, pożywna i zrobisz ją w pół godziny.

Składniki ( 4 porcje):

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 pora
  • 2 cm kawałek selera
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 szt cukinii
  • 2 garście zielonej fasolki, można użyć ze słoika
  • 2 szt malinowych pomidorów
  • 0,5 szklanki białej, ugotowanej fasoli, można użyć fasoli z puszki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • makaron
  • starty parmezan
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

  1. wszystkie warzywa pokrój w kostkę
  2. w garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, pora i selera, duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut
  3. dodaj posiekany czosnek i duś jeszcze minutę wszystko razem
  4. dodaj bulion i resztę warzyw oraz przyprawy, gotuj razem przez kwadrans
  5. na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj
  6. podawaj z makaronem i startym parmezanem

    photofacefun_com_1539435233

Smacznego!

2 komentarze Dodaj własny

  1. swiatzukosa pisze:

    Wygląda wyśmienicie.
    Pozdrawiam

    Polubienie

    1. Oka w rosole czyli KaFka gotuje pisze:

      Dziękuję 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s