Gulasz z dzika

Dziczyzna –  jakie są zalety tego mięsa?

  • Dziczyzna jest wolna od antybiotyków, ponieważ zwierzęta żyją na wolności i nie są sztucznie tuczone.
  • Mięso zwierząt łownych niezwykle rzadko wywołuje uczulenia. Uważać trzeba jedynie na konserwanty dodawane do wędlin i przetworów.
  • Nie ma specjalnych ograniczeń w spożywaniu dziczyzny.

Zatem dziś zapraszam Cię na gulasz z dzika.

 

photofacefun_com_1543336590

 

Składniki

  • mięso z dzika – 600 g
  • masło klarowane
  • cebula – 2 szt.
  • bulion wołowy – 2 szklanki
  • grzyby suszone
  • mąka pszenna lub ziemniaczana
  • śmietana 36% – 1 szklanka
  • 2 marchewki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • owoce jałowca
  • sól, pieprz

 

photofacefun_com_1543336661.jpg

 

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy na kawałki o wielkości 1,5-2 cm.
  2. Całość osolonego i popieprzonego mięsa przed smażeniem delikatnie oprószamy mąką pszenną lub ziemniaczaną za pomocą sitka. Mięso smażymy małymi partiami na klarowanym maśle lub smalcu, obsmażając je dokładnie ze wszystkich stron. Dodajemy do niego pokrojoną w krążki marchew.
  3. W rondlu zagotowujemy szklankę wołowego bulionu. Przekładamy do niego usmażone mięso i dusimy. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka i dodajemy ją do mięsa. Grzyby suszone – najpierw je namaczamy, gotujemy na miękko, kroimy , przesmażamy i dopiero dodajemy do gulaszu. Gulasz podlewamy zredukowanym na patelni bulionem lub wodą z gotowania grzybów. Do całości dodajemy szklankę wysokoprocentowej śmietany.
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s