Pieczywo bez drożdży na czas epidemii? Podpłomyki!

Wiele osób nie zdążyło się zaopatrzyć w drożdże i nie może upiec sobie teraz chleba. A jak wiemy i chleb bywa towarem deficytowym teraz w sklepach. Poniżej przepis na pieczywo bez drożdży, dobrze wielu znane – podpłomyki!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki, ja użyłam orkiszowej 700
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

  1. mąkę wsyp do miski
  2. na środku zrób dłonią dołek i wlej tak olej, zamieszaj ręką, dodaj sól i przyprawy
  3. powoli dolewaj do miski ciepłą wodę i zagniataj ciasto tak długo, aż stanie się elastyczne
  4. na desce wysyp trochę mąki, weź małą kulkę ciasta i rozwałkuj je na cienki palcuszek
  5. rozgrzej mocno patelnie, nie dodawaj tłuszczu, patelnia do smażenia podpłomyków ma być sucha
  6. połóż placek na patelni, smaż, aż się zarumieni z każdej strony, bąble, które mogą się pojawić, przedziuraw widelcem
  7. podawaj z ulubionymi dodatkami

Smacznego!

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s