Szybki chleb bez wyrabiania

dnia

Składniki (1 bochenek chleba w keksówce 30 cm):

  • 500 g mąki pszennej lub orkiszowej, zależy jaką wolisz i masz w domu
  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • garść ziaren słonecznika (opcjonalnie) lub innych, które lubisz

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę z solą.
  2. Do dużej miski rozkrusz świeże drożdże, dodaj cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę.
  3. Wymieszaj łyżką, do rozpuszczenia się drożdży.
  4. Dodaj olej i mąkę z solą.
  5. Wyrób chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. Ciasto będzie rzadkie i klejące.
  6. Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna.
  7. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  8. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posyp mąką, albo użyj papieru do pieczenia.
  9. Przełóż wyrośnięte ciasto.
  10. Piecz w 220 stopniach przez ok. 35-40 minut

Smacznego!

 

IMG-3490

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s